Stilul meu

about_style_150px

Pe scurt

Fotografiez inca din anul 2008, iar in toti acesti ani m-am axat foarte mult pe documentarea nuntilor intr-un mod cat mai natural. Imi plac la nebunie nuntile la care se pune accentul pe pastrarea simplitatii si mai ales cele organizate in aer liber.

Sunt un om care iubeste natura si astfel ca ma regasesc mult mai usor in natura decat intr-un mediu conventional, dar imi place tare mult cand vad un mediu convetional in care s-a adus o parte din natura. Natura scoate in evidenta personalitatea și momentele spontane. O mare parte din efortul meu este depus pentru a surprinde momente unice si de a creea acea conexiune cu oamenii, astfel incat sa-i pot fotografia in clipele lor de buna dispozitie.

Cred cu tarie ca stilul fotografului de a suprinde povestea face diferenta. Fotografiez si acele cadrele conventionale cum sunt pozele de grup, dar cand vine vorba de sesiunea foto dintre doi oameni acolo lucrurile se schimba radical in asa fel incat sa suprind ce vad si simt!

La evenimentele la care particip, folosesc echipamentele foto intr-un mod cat mai discret posibil, ma feresc sa apar cu ele in mod ostentativ. Oamenii au tendinta de a nu mai fi cu adevarat naturali cand vad un aparat foto in fata lor. Nu vreau sa para ca ma laud cu ce echipamente foto fotografiez, pentru ca intentia mea este sa am mai degraba o prezenta cat mai intima in viata oamenilor, decat una spectaculoasa, astfel incat sa suprind frumusetea lor nativa.

De fiecare data incerc sa fiu pe cat se poate de discret, uneori „invizibil” si sa nu deranjez actiunea in sine. Nu caut elemente perfecte asemeni fotografiei de moda, ci prefer mai mult sa surprind lucrurile natural care in mod obisnuit nu apar in fotografii, acele lucruri care mai mult se simt, decat se vad, acele lucruri pline de emotii si de trairi. Fotografiile pe care le realizez se inspira din fotografiile retro din perioada „belle époque” deoarece, trairile se observa mult mai bine atunci cand privesti o fotografie cu o lumina naurala si calda. Fografiile mele sunt un amestec intre formatul pe film si cel digital.

AP2_2164_resize

Chiar si in post-procesare, caut ca fotografiile mele sa aiba o anumita estetica, sa para cat mai naurale, ferindu-ma de a aduce acel aer fashion. Cu toate ca lucrez la cele mai inalte standarde, nu incerc sa corectez micile defecte create de lumina naturala si asta pentru a nu deforma in mod vizibil realitatea. Daca as face acest lucru cu exagerare, nu as face altceva decat sa distrug rolul unei fotografii si anume, de a prezenta intr-un mod onest si adevarat amintirile de odinioara.
De aceea imi si place sa prezint fotografiile si in mod traditional, pentru ca eu cred ca fotografia oferita pe hartie este mult mai frumoasa si are un aspect cu totul diferit in ochii privitorului, decat cea de pe un ecranul calculatorului, tabletei sau telefonului.

Etica mea

Nu imi place sa întrerup momentele intime cu prezenta si echipamentul meu. Incercam sa fiu cat mai discret si trebuie doar sa urmez ceremonia – nu vreau ca eu sa conduc desfasurarea evenimentului, iar daca atentia este indreptata inspre mine atunci incerc sa fac pe cat posibil ca totul sa para cat mai natural, ca si cum fotografiile ar fi realizate de cel mai bun prieten.

In lumina naturala

Fotografiez in lumina naturala cat mai mult posibil. Folosesc echipamente de iluminat doar la petrecere si asta daca este necesar. Daca atmosfera petrecerii este una intima, atunci nu o sa fiu invaziv si voi cauta sa fotografiez fara lumini auxiliare care sa distraga atentia. De cele mai multe ori aleg sa folosesc lumina disponibila, ceea ce inseamna ca unele fotografii vor avea un zgomot de imagine mai mare fata de cele realizate in lumina zilei. Fotografiez in acest fel pentru ca vreau sa se pastreze naturaletea momentului si sa ma pot apropia pe cat se poate de mult de imaginile vazute de ochiul privitorului. Aceste fotografii sunt foarte diferite de cele realizate cu ajutorul luminii puternice a blitului. Asa am realizat efectul pe care il vedeti in majoritatea fotografiilor de pe acest site.

AP2_2016_resize

Selectia si postprocesarea

De-a lungul intregii zile ale unei nunti, voi face in jur de 1500-2000 de fotografii. In postproductie, voi selecta pe cele mai bune dintre cele mai bune(aproximativ jumatate din aceste cadre) si voi retusa fotografiile, in stilul meu unic, pe care il vedeti aici pe site. Stil care poate fluctua in functie de anotimp, perioada a zilei, natura decorului, s.a.m.d.

Mi-am dedicat foarte mult timp pentru a gasi ajunge la tonurile de culori pe care le folosesc acum si in continuare lucrez la ele aducand imbunatari constant. Tonurile de culoare si viziunea compozitionala a fotografiilor mele sunt ca o amprenta personala a fotografului, o marca inregistrata!

Marturisesc, ca poate fotografiile le-as putea edita mult mai repede daca nu as da asa mare atentie colorizarii fotografiile. Daca totul ar fi mecanic ar fi simplu, dar in fapt noi fotografii suntem asemeni unui pictor care vine cu viziunea sa atunci cand reproduce un cadru cu un peisaj din natura si ca tabloul sa iasa cea mai buna varianta e nevoie de timp, rabdare, buna dispozitie si creativitate.

Deasemenea as putea spune ca nu as putea reusi sa editez fotografiile fotografiile fara ajutorul monitoarelor profesionale calibrate.  Cu ajutorul lor simti cum imi exploatez din plin talentul si pot sa ma folosim de cele mai bune abilitati pe care le-am dobandit de-a lungul timpului. Acesta este si motivul pentru care nu dau mai departe fotografiile brute (RAW) indiferent de solicitare. Sunt foarte atent la tonul fotografiilor, la contrast, la culorile acestora, la vibranta lor si in special la corecțiile pielii oamenilor. Imi place sa se pastreze imaginile in frumusetea lor naturala, nu sa le corectez exagerat.

windmill_homegallery_69x90